După împlinirea termenului de un an, întocmirea actului de naștere se face la cererea scrisă a declarantului, cu aprobarea primarului unității administrativ-teritoriale în a cărei rază s-a produs evenimentul, cu avizul conform al serviciului public comunitar județean de evidență a persoanelor. Înregistrarea nașterii se realizează în termen de 90 de zile de la data solicitării.
Au obligaţia de a face declaraţia de naştere oricare dintre părinţi, iar dacă, din diferite motive, nu o pot face, obligaţia declarării revine medicului, persoanelor care au fost de faţă la naştere, asistentului social sau, după caz, persoanei cu atribuţii de asistenţă socială din unitatea sanitară în care a avut loc naşterea sau oricărei persoane care a luat cunoştinţă despre naşterea copilului.
Intocmirea actului de naştere se face pe baza :
- declaraţiei verbale a persoanelor sus-mentionate,
- la cererea scrisă a declarantului
- actului de identitate al mamei şi al declarantului,
- certificatului medical constatator al naşterii,
- după caz, a certificatului de căsătorie al părinţilor,
- expertizei medico-legale cu privire la data naşterii, în format an, lună, zi, şi sexul persoanei, dacă nu există certificat medical constatator al naşterii,
- declaratiei scrise cu privire la numele copilului daca parintii au nume diferite,
- declaratiei de recunoastere a copilului nascut in afara casatoriei,
- declarația scrisă semnată de ambii părinți, dată în fața ofițerului de stare civilă sau a notarului public, referitoare la prenumele copilului, în situația în care prenumele din cuprinsul certificatului medical constatator al nașterii este diferit de cel declarat
- declarația părintelui care declară nașterea, dată în fața ofițerului de stare civilă, referitoare la domiciliul copilului, în situația în care părinții au domicilii diferite.
- declaratiei notariale a oricaruia din parinti daca declararea nasterii se face de o terta persoana, precum şi a verificărilor stabilite prin hotarare a Guvernului;
Tatăl minor care a implinit varsta de 14 ani poate recunoaste singur copilul daca face dovada discernamantului.
Documentele necesare în situaţia când parintii sunt cetăteni străini :
- pasaportul cetateanului strain/parintelui fara cetatenie,
- actul de identitate pentru cetatenii membrii ai UE sau documentul de identitate emis de IGI;
- certificatul de casatorie in original si traducerea legalizata.
Dacă ambii parinti au varsta sub 14 ani sunt necesare :
- certificatul de nastere al mamei
- actul de identitate al reprezentantului legal sau declarantului.
Daca mama are sub 14 ani, iar tatal nu recunoaste copilul sunt necesare :
- certificatul de nastere al mamei
- actul de identitate al reprezentantului legal sau declarantului daca declararea nasterii nu e facuta de reprezentantul legal al mamei.
În lipsa declarației de recunoaștere a mamei, actul de naștere se întocmește fără a se completa rubricile referitoare la părinți. În acest caz, numele de familie și prenumele se stabilesc prin dispoziție emisă în termen de 5 zile de la data solicitării de către primarul unității administrativ–teritoriale unde se înregistrează nașterea.
Aceleasi reguli se aplică si în cazul în care naşterea unui cetăţean român s-a produs în străinătate şi nu a fost declarată ori a fost înregistrată cu date nereale privind identitatea părinţilor, iar declararea naşterii sau înregistrarea naşterii se face în ţară; actul de naştere se întocmeşte de personalul cu atribuţii de stare civilă din cadrul serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau din cadrul primăriei unităţii administrativ-teritoriale pe a cărei rază se află domiciliul părinţilor, după ce Ministerul Afacerilor Interne verifică, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, dacă naşterea nu a fost înregistrată în străinătate.
- În situaţia în care declarantul este cetăţean străin, necunoscător al limbii române ori persoană cu handicap auditiv sau surdocecitate, la depunerea documentelor necesare înregistrării naşterii se va folosi interpret autorizat sau, după caz, interpret autorizat al limbajului mimico-gestual şi al limbajului specific persoanelor cu surdocecitate, încheindu-se în acest sens un proces-verbal.
- In cazul in care mama insasi nu are inregistrata nasterea in registrele de stare civila, se colectează imaginea facială şi imaginea impresiunilor papilare; imaginile colectate se utilizează exclusiv cu ocazia procedurii de înregistrare a naşterii mamei, pentru compararea cu imaginile colectate de la persoana care se prezintă pentru înregistrarea naşterii.
- In cazul in care inregistrarea nasterii este solicitata de DGASPC sau SPAS, se prezinta CMCN sau expertiza medico-legala, raportul de ancheta sociala si delegatia.
- Serviciul public de asistenţă socială de la domiciliul declarat al mamei este obligat să efectueze demersurile necesare pentru înregistrarea naşterii şi să urmărească obţinerea unui act de identitate de către aceasta.
În cazul în care înregistrarea nașterii este solicitată de reprezentantul D.G.A.S.P.C sau cel al S.P.A.S., acesta prezintă următoarele documente :
- Certificatul medical constatator al nașterii, iar în lipsa acestuia expertiza medico-legală
- Raportul de anchetă social
- Delegația
Pentru înregistrarea tardivă a nașterii copiilor cu vârsta între 14 și 18 ani, sunt necesare documentele sus-menționate, după caz, precum și următoarele:
- Declarația persoanei a cărei naștere nu a fost înregistrată, precum și declarațiile părinților/reprezentanților legali, date în fața ofițerului de stare civilă
- Fotografii mărimea ¾ cm.
Pentru înregistrarea tardivă a nașterii persoanei majore, cererea scrisă a declarantului este însoțită de următoarele documente:
- Certificatul medical constatator al nașterii
- Ancheta social efectuată de S.P.A.S.la solicitarea OFSC
- Declarația persoanei a cărei naștere nu a fost înregistrată, precum și declarațiile a doi membri ai familiei/cunoștințe, date în fața ofițerului de stare civilă
- Fotografii mărimea ¾ cm.