Prezentul Regulament stabileşte modul în care se desfăşoară activitatea de programare online a oficierii căsătoriilor cu respectarea prevederilor Legii nr. 119/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare .
Pasul 1: Fixarea datei . Programarea online
Căsătoria se încheie la sediul Serviciului de Stare Civilă Craiova dacă cel puţin unul dintre soţi are domiciliul stabil sau reşedinţa în municipiul Craiova. Cei care doresc să se căsătorească îşi pot programa data oficierii atât la ghişeu (odată cu depunerea dosarului de căsătorie) cât şi online pe site-ul Direcției de Evidență a Persoanelor -Serviciului de Stare Civilă Craiova www.spcepcv.ro (cu minim 11-14 zile înainte de încheierea căsătoriei).
ATENŢIE ! Programarea online nu este obligatorie în vederea încheierii căsătoriei.
IMPORTANT:
Zilele în care nu se oficiază căsătorii sau nu mai sunt intervale libere disponibile programărilor online sunt marcate cu roşu. Programarea online se poate utiliza numai în cazul căsătoriilor încheiate între cetăţeni români. Datorită complexităţii procedurale, programarea datei căsătoriei cu un cetăţean străin, sau între cetăţeni străini se face doar la ghişeu.
ATENŢIE! Serviciul online de programare a căsătoriilor nu elimină cerinţa legală ca ambii soţi să se prezinte în termenul legal, respectiv cu 11-14 zile înainte de data încheierii căsătoriei , în faţa ofiţerului stării civile, pentru a completa declaraţia de căsătorie şi a aduce actele necesare.
Pasul 2: Obţinerea certificatelor medicale prenupţialeCertificatele medicale prenupţiale sunt valabile 14 zile (de la data emiterii , la data căsătoriei) şi trebuie să cuprindă menţiunea expresă că persoana la care se referă se poate căsători. Certificatele medicale prenupţiale se obţin de la medicul de familie sau la oricare centru medical şi centralizează analize medicale efectuate, așadar presupun îndeplinirea unor demersuri anterioare emiterii. Nu se admit certificate cu modificări sau ştersături. Eliberarea, de către medic, trebuie făcută între a 14 – a şi a 11 – a zi înainte de data încheierii căsătoriei.
EXEMPLU: Pentru încheierea căsătoriei sâmbătă, certificatul prenupţial trebuie emis de medic luni, marţi ori cel târziu miercuri, în săptămâna anterioară încheierii căsătoriei.
Pasul 3: Depunerea declaraţiei de căsătorieÎnainte de depunerea dosarului de căsătorie, verificaţi concordanţele între datele înscrise în certificatul de naştere şi actul de identitate (nume, prenume, CNP etc). Dacă sunt constatate erori în conținutul acestor acte , este necesar să vă prezentaţi din timp pentru clarificare. Declaraţia de căsătorie se face personal, de către viitorii soţi, în scris, la primăria unde urmează a se încheia căsătoria.
Nu se acceptă întocmirea Declaraţiei de căsătorie prin împuternicit.
Declaraţia de căsătorie şi documentele necesare se depun, la sediul serviciului de Stare Civilă, cu 11 zile calendaristice înainte de încheierea căsătoriei, termen în care se cuprind atât ziua când a fost făcută declaraţia de căsătorie, cât şi ziua în care se oficieză căsătoria.
EXEMPLU: Dacă doriţi să vă căsătoriţi în data de sâmbătă, 16 decembrie 2023, puteţi depune dosarul în datele de 4 ,5 sau 6 decembrie 2023.
Actele necesare încheierii căsătorieiViitorii soţi vor face, personal, declaraţia de căsătorie, la sediul Direcției de Evidență a Persoanelor -Serviciul de Stare Civilă Craiova, unde urmează a se încheia căsătoria. Este necesară prezenţa fizică a ambilor viitori soţi, prezentând următoarele acte necesare pentru încheierea căsătoriei:
- Actele identitate ale viitorilor soţi (original şi copie xerox) aflate în termen de valabilitate atât la data depunerii declaraţiei cât şi la data oficierii. Nu se acceptă acte de identitate deteriorate.
- Certificatele de naştere ale viitorilor soţi (original şi copie xerox). Nu se acceptă certificate de naștere deteriorate.
- Certificatele medicale prenupţiale cu menţiunea expresă «se poate căsători»; certificatele prenupţiale sunt valabile 14 zile calendaristice de la data emiterii până la data oficierii – inclusiv – şi trebuie să poarte număr de înregistrare, sigiliul unităţii sanitare, semnătura şi parafa medicului;
- Actele de identitate valabile a două persoane, în calitate de martori ;
- Convenţia matrimonială autentificată de către notarul public, în situaţia în care viitorii soţi stabilesc un alt regim matrimonial decât cel al comunităţii legale;
- După caz, acte din care să rezulte desfacerea căsătoriilor anterioare:
- Certificatul de deces al soţului/soţiei şi copie după certificatul de căsătorie;
- Sentinţa/sentinţele de divorţ definitive şi irevocabile – în original și copie
- Certificat de divorţ (în cazul divorţului pe cale administrativă) – în original și copie .
Pasul 4: Oficierea căsătoriei civile:
La data oficierii căsătoriei, viitorii soţi vor prezenta împreună cu martorii desemnaţi actele de identitate originale şi valabile, (nu copii xerox, permis auto, paşaport etc.)
- Cum se semnează actele în momentul încheierii căsătoriei
Actul de căsătorie se semnează de către soţi, cu numele de familie pe care au convenit să îl poarte în timpul căsătoriei, de cei doi martori şi de către ofiţerul de stare civilă.
- Martorii la căsătorie
Martorii trebuie să fie cetăţeni români, majori şi să posede actul de identitate aflat în termen de valabilitate la momentul oficierii. Martorii pot fi: rude sau afini, indiferent de grad, prieteni etc şi atestă faptul că soţii şi-au exprimat consimţământul personal şi liber.
- Momentul încheierii căsătoriei
Căsătoria este încheiată în momentul în care, după ce ia consimţământul fiecăruia dintre viitorii soţi, ofiţerul de stare civilă îi declară căsătoriţi.
- Ce se întâmplă cu actul de identitate
Ofiţerul de stare civilă anulează cartea de identitate a soţului care-şi schimbă numele de familie prin căsătorie. Anularea se face prin tăierea colţului în care se află înscrisă perioada de valabilitate. Persoana a cărui act de identitate este anulat are obligaţia să solicite eliberarea unui nou act de identitate, în termen de 15 zile de la căsătorie, sub sancţiunea amenzii.
IMPORTANT :
Programarea online este limitată la un interval de timp, aspect care nu exclude posibilitatea ca viitorii soți să-și stabilească data/ora oficierii căsătoriei la data dorită , aceștia având opțiunea de a se prezenta la sediul direcției noastre din Str Unirii Nr 45 , și de a stabili , în funcție de numărul de solicitări din ziua respectivă , data/ora pentru oficierea căsătoriei .
Procedura de rezervare:
- Se selectează luna dorită
- Se selectează ziua dorită
- Se selectează intervalul de timp disponibil pentru rezervare (culoarea verde)
- Se introduc datele corecte de identificare ale soților
- Se răspunde corect la întrebarea de validare ”Nu sunt robot”
- În cazul confirmării programării, vă veți prezenta la data și ora menționate în rezervare, având la dumneavoastră toate documentele necesare
- În cazul unei erori sau indisponibilități de rezervare, se reia procedura de la punctul 1.
Notă: Zilele care apar indisponibile pot fi zile de sărbătoare legală /zile libere stabilite prin hotărâre de guvern , sau pot fi zile înregistrate la maximum de rezervări.
Notă: Nu se poate face o nouă planificare pentru aceleași date înainte de expirarea planificării anterioare.
Programarea se anulează în următoarele cazuri, urmând să efectuați o nouă înregistrare:
- neprezentarea la data și ora programării;
- se solicită altă operațiune decât cea care a fost programată;
- se prezintă altă persoană decât cea înregistrată;
- în cazul în care cei doi soți nu se prezintă personal cu documentele necesare incheierii căsătoriei cu 11-14 zile inainte de data programată;
Notă: Ora programării poate suferi o marjă de maximum 10 minute, în funcție de complexitatea solicitării anterioare.
În zilele de sâmbătă, duminică sau zilele de sărbători legale stabilite prin hotărâre de guvern , NU se depun dosare de căsătorie !