Comunicate

Potrivit dispozițiilor art. 10, alin 9 din Legea nr. 105/ 20.04.2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, precum și pentru abrogarea Ordonanței Guvernului nr. 41/2003 privind dobândirea și schimbarea pe cale administrativă a numelor persoanelor fizice, se interzice modificarea sau completarea fără drept ori plastifierea certificatelor de stare civilă.

Certificatele de stare civilă plastifiate ori modificate sau completate fără drept sunt nule. Nulitatea se constată de către ofițerii de stare civilă, funcționarii din cadrul DEPABD, sau din cadrul serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor ori ofițerii de stare civilă din cadrul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare de carieră ale României.

Termenul legal de eliberare al actului de identitate este de 30 de zile cu posibilitatea prelungirii la 45 de zile, termenul efectiv de eliberare a actelor de identitate la DEP Craiova este de 4 zile lucratoare cu exceptia situatiilor in care sunt necesare verificari suplimentare. Reducerea termenului efectiv cu exceptia situatiilor in care sunt necesare verificari suplimentare, se pot face pentru situatii/motive justificate prin inscrierea in audienta

Eliberarea actului de identitate se face la solicitarea titularului datelor de stare civilă, nicidecum din oficiu de autoritățile române abilitate.

Începând cu data de 05/03/2018 DIRECŢIA DE EVIDENŢĂ A PERSOANELOR CRAIOVA pune la dispoziţia cetăţenilor posibilitatea de a se programa on-line în vederea depunerii cererilor pentru eliberarea unui nou act de identitate.

Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Craiova informează cetaţenii asupra posibilităţii legale de a-şi preschimba actele de identitate înainte de expirarea termenului legal de valabilitate cu cel mult 6 luni. Actul de identitate valabil va ramâne în posesia titularului până la data înmanării noului document.